‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍ 
Nieuwsupdate voor het PO - Educatie & Leesbevordering - Sep/Okt 2020

Beste leescoördinatoren, leerkrachten en directies,

Hopelijk heb je genoten van een welverdiende zomervakantie. En ben je deze eerste weken weer  goed begonnen met je (nieuwe) groep. Om met leesbevorderende ideeën dit nieuwe schooljaar in te gaan, lees in deze nieuwsbrief o.a. over de Kinderboekenweek.

Veel leesplezier!

Team Educatie & Leesbevordering
De Bibliotheek Haarlemmermeer

Kinderboekenweek
Nog ideeën nodig voor de Kinderboekenweek? Kies ervoor om lekker veel voor te lezen, veel vrijleestijd aan te bieden en vooral veel te praten over kinderboeken. En dat mag allemaal binnen het thema geschiedenis, maar hoeft natuurlijk niet! Als de liefde voor boeken maar centraal staat. Denk aan de volgende activiteiten:
  1. Ga theaterlezen! Zie www.leesletters.nl voor theaterleesboeken en gratis downloads!
  2. Bekijk hier de online bekendmaking van de zilveren griffels en penselen én de KBW-opening m.m.v. Kinderen voor Kinderen. En er staat nog veel meer leuks op deze website: denk maar aan de canon tijdlijn en de andere lessuggesties!
  3. Lezers maken lezers door te praten over boeken, bijvoorbeeld met een boekenhapper
  4. Organiseer een voorleeswedstrijd. Alle scholen ontvangen een deelnamepakket. Kijk hier voor meer informatie.
  5. Bekijk met je klas de vernieuwde canon met veel (begrijpelijke) informatie, websites, canonclips, tips voor leerkrachten, boekentips, etc.
  6. Lees veel voor! Lees ook eens het eerste hoofdstuk van een boek voor en vraag dan wie het verder wilt lezen… Succes gegarandeerd! Hier vind je voorleestips.
  7. Ken je de serie ‘Lang geleden’ al?
  8. Film leerlingen die een stukje voorlezen en deel dit met de ouders. Betrokkenheid gegarandeerd. Zie ook verderop in deze nieuwsbrief.
  9. Een bezoek van een schrijver aan de school is nu wat lastig, maar digitaal kan er een heleboel!
  10. Ook dit jaar is er weer een Kinderboekenfeest in Het Cultuurgebouw!
Bekijk binnenkort de activiteitenagenda van de Bibliotheek voor het overzicht van alle activiteiten in de Kinderboekenweek.
Aangepast bibliotheekbezoek groepen 3
I.v.m. de huidige coronamaatregelen hebben we het bibliotheekbezoek voor groep 3 aangepast. De kinderen zijn welkom, maar we hebben besloten voorlopig geen fysieke bijeenkomst voor de ouders van groep 3 in de Bibliotheek te organiseren. Wij hebben echter een mooi alternatief. Wij hebben een informatief filmpje gemaakt waarin een van onze ervaren leesconsulenten de ouders informeert over samen (voor)lezen, leren lezen en het stimuleren van leesplezier. Dit filmpje kunnen jullie delen met alle ouders van groep 3. Het voordeel hiervan is dat alle ouders de informatie krijgen. Indien je een bibliotheekbezoek hebt besteld krijg je de link naar het filmpje toegestuurd.

Er zijn nog een paar data beschikbaar tot december. Vanaf half oktober zullen wij nieuwe data beschikbaar stellen in onze webshop voor de periode van januari 2021 tot de zomervakantie.

Vanaf dit schooljaar kunnen alle bestellingen nog uitsluitend via onze webshop gedaan worden. Voor een aantal producten moet je eerst een account aanmaken en daarna kan je bv. meteen zelf een bibliotheekbezoek met groep 3 inplannen.
Inspiratie: 'Kijk mij voorlezen'
Door corona komen ouders de school (nauwelijks) in en kennismakingsgesprekken worden digitaal of telefonisch gevoerd. En corona of niet, de betrokkenheid van ouders is nog altijd héél belangrijk bij het onderwijs van hun kind. In dit filmpje van Leraar24 heeft meester Fedor een heel goed idee om ouders te betrekken bij het leesonderwijs.

Leuk voor de vertellers in de groepen 1/2, de startende lezers in groep 3, maar ook zeker voor de meergevorderde lezers in de oudere groepen.
Jeugdbibliotheek.nl
Op jeugdbibliotheek.nl vind je leuke en handige informatie voor op school en thuis. Denk hierbij aan boeken op onderwerp, luisterboeken, e-books, series, informatie voor werkstukken, spreekbeurten, mediawijsheid en voorleesfilmpjes. Deze website van de Koninklijke Bibliotheek is speciaal voor kinderen van 0-18 jaar ontwikkeld. Alle informatie is betrouwbaar en niet-commercieel. De teksten zijn geschreven op het leesniveau van het kind en ingedeeld op: 0-6 jaar, 6-9 jaar, 9-12 jaar en ouder.
SchoolWise
De Key-user bijeenkomst van 30 september 2020 wordt helaas tot nader order uitgesteld.

Het telefoonnummer van de schoolWise-helpdesk is opgeheven. Voor acute storingen check de schoolWise-service pagina.

Alle handleidingen vind je hier.

Heb je andere schoolWise vragen? Stel ze via helpdeskSchoolWise@debibliotheekhaarlemmermeer.nl of saskia.schaar@debibliotheekhaarlemmermeer.nl
Boekentip: Stine Jensen “Alles wat was”
Van Ardy Henneman, directeur van ‘De Vijfsprong’  (de nieuwe naam van de gefuseerde scholen in Vijfhuizen), kregen wij tijdens een evaluatiegesprek een heel bijzondere boekentip.

  Ardy: “Ik vind het een mooi boek omdat het een thema aansnijdt dat gevoelig ligt. Het gaat om afscheid nemen. Afscheid van een huisdier, afscheid nemen als je gaat verhuizen, en in het ergste geval afscheid nemen van een dierbare door overlijden. Dit boek bespreekt de emoties van kinderen die daarmee gepaard gaan. En dat die emoties er mogen zijn. Het geeft ingangen om dit bespreekbaar te maken en om er met kinderen over te praten en na te denken. Een goede aanvulling voor de schoolbibliotheek. Het is niet iedereen gegeven om dit onderwerp op een goede manier aan te snijden. Dit geeft volwassenen en kinderen handvatten.”

‘Alles wat was’ is geschreven voor kinderen van 4-12 jaar en aanwezig in de collectie van Bibliotheek Haarlemmermeer.
Agenda
Welke campagnes voor leesbevordering of mediawijsheid in het onderwijs zijn er en wanneer? Kijk hier voor het complete en actuele overzicht.

Andere belangrijke data van schooljaar 2020-2021:

Let op: als gevolg van onze maatregelen rondom corona zijn wij genoodzaakt een aantal bijeenkomsten te annuleren of ingrijpend te wijzigen.

Woe 16 september
Workshop 'Weet je nog een leuk boek?' Er is nog plek voor een paar deelnemers. Meer informatie en aanmelden via onze webshop.

Woe 30 september
Key-user informatiebijeenkomst van schoolWise is geannuleerd: betrokkenen worden per mail geïnformeerd.

Woe 28 oktober
Inspiratiemiddag voor Leescoördinatoren én leerkrachten is helaas ook geannuleerd. Nader bericht hierover volgt.

Woe 20 januari 2021
Start van de cursus Leescoördinator Open Boek 2.0. Meer informatie en aanmelden via de webshop.
Het Cultuurgebouw
Het Cultuurgebouw
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief voor het PO van de afdeling Educatie & Leesbevordering? Klik dan hier.
Klik hier om deze nieuwsbrief online te bekijken.